3 Mart 2017 Cuma



Kardiyak Arrest ile Kalp Krizi arasındaki Farkları Biliyor Musunuz?

Kardiyak arrest:                                                 

  1. ''Elektriksel'' bir problemdir.                      
  2. Elektriksel bozukluk düzensiz kalp atımlarına (aritmi) neden olur. Kalp çalışmayınca beyin, akciğerler ve diğer organlara kan  pompalanmaz.        
  3. Ne Olur? Saniyeler içinde cevap veremez hale gelir, solunum gözlenmez sadece gasping olarak adlandırılan iç çekme hareketi görülebilir. Dakikalar içinde hasta ölür.
  4. Ne Yapalım? Hasta hemen tedaviye başlanmalıdır. Önce 112 aranmalı, daha sonra CPR a başlanmalıdır. Daha sonra AED olarak adlandırılan otomatik eksternal defibrilatör ile elektroşok yapılmalıdır. Eğer 2 kişi varsa biri CPR a başlamalı, diğeri AED ile şok vermelidir.        
KARDİYAK ARREST ölümün önde gelen nedenlerindendir...

ABD de yılda 360.000 kardiyak arrest vakası hastane dışında gerçekleşmektedir.

                                                                                               
  Kalp Krizi:

  1.  Kalp krizi ise ''Dolaşımsal'' bir problemdir.
  2. Kalp krizinde kalbe gelen kan akışında durma vardır. Tıkanan arter kalbe gelen oksijenden zengin kanın gelmesini engeller. Eğer tıkanan arter hemen açılmazsa arterden itibaren hücrelerde ölüm gerçekleşir.
  3. Ne Olur? Kalp krizi belirtileri mümkün olan en kısa zamanda tanınmalıdır. Bunların arasında göğüs ve gövde üst kısmında ağrı ve huzursuzluk hissi, nefes darlığı, soğuk terleme ve/veya bulantı-kusma vardır. Sıklıkla belirtiler kalp krizinden önce yavaş başlayıp saatlerce, günlerce ve hatta haftalarca sürebilir. Kalp krizi sırasında kalp atmaya devam eder. Ne kadar uzun süre tedavisiz kalırsa kalp o kadar fazla hasar görür.
  4. Ne Yapalım? Kalp krizi olup olmadığından emin değilseniz 112 yi arayın. Acil servise başvurulduğu anda hemen tedaviye başlanmalıdır. Kalp krizine bağlı kalp durması konusunda acil servis personeli eğitimlidir. Göğüs ağrısı olan hastalar hızlı tedavi için ambülansla hastaneye başvurması önerilir.
KALP KRİZİ semptomları kadınlarda erkeklerden farklı olabilmektedir. (Nefes darlığı, Bulantı/Kusma ve sırt veya çene ağrısı olabilir.)

Hiç yorum yok:

Ankara EAH 5.Cerrahi polikliniği

Ankara EAH 5.Cerrahi polikliniği
Güzel Günler :)